לקוטי תורה פרשת בלק ד’’ה לא הביט אוון ביעקב - חלק אחרון
- תגיות: תפילה , שבת , עמלק , ספירת המלכות , המתקה , מידת הגבורה
- שלח שאלה או תגובה
תמליל השיעור
תקציר השיעורים הקודמים
(בתקציר זה ישנם כמה עניינים שאינם מופיעים בשיעורים הקודמים)
נבואת בלעם עוסקת בשני השמות "יעקב" ו"ישראל", וכדכתיב: "לא הביט און ביעקב ולא ראה עמל בישראל". ונתבאר בהרחבה שיעקב וישראל הם שתי הבחינות ד'עבד' ו'בן'. וכדמצינו בקרא שביעקב כתיב (ישעיה מו, א) "יעקב עבדי", ובישראל כתיב (שמות ד, כב) "בני בכורי ישראל".
זו גם הסיבה שבדרגת "יעקב" יש צורך לשלול את ה"און" ("לא הביט און ביעקב") - "און" פירושו מרמה ורמאות, וכדכתיב (ישעיה נה, ז) "ואיש און מחשבותיו", ומחשבות אלו מפריעות ומנגדות למחשבות דקדושה - היינו התפילה הנקראת "עבודה שבלב", וע"ז אומר הכתוב "לא הביט און ביעקב", שכאשר "יעקב" רוצה להתעסק בעבודת הוי' בהתבוננות בתפילה, באים לבלבלו 'מחשבות אוון' מצד הקליפה (המנסה להכשילו), אך "יעקב" נלחם בהם ומנצחם, והכח לניצחון זה בא גם מצד בחינת "יעקב" עצמו, אך העיקר הוא מצד ש"הוי' אלוקיו עמו" (המשך הכתוב) - שהקב"ה עוזרו מלמעלה, ולכן הקליפה בוודאי לא תוכל לו, ונפול תיפול לפניו.
אך בבחינת "ישראל" קיימת מעלה על דרגת "יעקב", שבדרגה זו כבר אין צריך לעמול ("לא ראה עמל") ואין צורך להתייגע וללחום כנגד הקליפה כלל.
והיינו שעבודתו של יעקב כרוכה ביגיעה עצומה לאכפייא לס"א (=להכניע את הקליפה) ולהפוך את חושך העולם לאור, וכפי שמבאר רבינו הזקן שעבודה זו נעשית (וקשורה) בששת ימי המעשה. שעליהם נאמר (שמות כ, ח) "ששת ימים תעבוד", שאז הוא הזמן להתייגע ולהילחם כנגד הס"א והקליפה, ועבודה זו כרוכה ב'יגיעת נפש' ו'יגיעת בשר' שעל ידם יתעורר באהבה ויראה, ויוציא מליבו כל הרצונות הזרות (בענייני עוה"ז) ויהיה לו רק רצון אחד לאביו שבשמים, וכל זה כרוך במלחמה גדולה עם היצר - וכמאמר (לקו"ת ריש פרשת תצא בשם הזהר, וראה זהר ח"ג רמג, א) "שעת צלותא שעת קרבא" (=שעת התפילה - שעת הקרב), וזו בחינת "יעקב עבדי".
אך השבת היא 'שבת מנוחה' ובה אין מלחמה, וזו בחינת "ישראל" - אותיות שיר א-ל, שהשבת (ובמיוחד בתפילות השבת) היא בחי' התענוג ("וקראת לשבת עונג" - ישעיה נח, יג) - שבה כולם ישבעו ויתענגו בהשגת אלוקות ובהתבוננות בגדלות הא-ל, וכידוע שבשבת נעשית עליית כל העולמות (שלכן 'שבת' אותיות 'תשב' שהכל שב ומתעלה בשרשו) וממילא בטלים כל ההעלמות וההסתרים. ועל זה נאמר (בראשית לב, כט - בטעם קריאת השם 'ישראל') "כי שרית עם א-להים . . ותוכל" - שניצח את ההעלם וההסתר הבאים מצד שם 'א-להים' בגימטריא 'הטבע' המעלים ומסתיר על שם הוי' (ראה תניא, שער היחוד והאמונה ריש פרק וא"ו) - מה שאין כן יעקב הנקרא 'עובד א-להים' היינו שהוא באמצע העבודה מול ההעלם וההסתר דשם א-להים (וישראל קשור בשם א-ל - חסד, ויעקב קשור בשם א-להים - גבורה).
ולכן, מבאר רבינו הזקן, התפילה בימות החול נקראת 'צעקה' - שרוצה שיתגלה אלוקות בקרבו, אך בשבת כבר אין צורך בצעקה, ואדרבה, "הוי' א-להיו עמו" ממש, שמתענג מגילוי האלוקות המתגלה בנפשו.
* * * * *
פנים ואחור
בהערה מציין להמבואר בד"ה זכור את עשה לך עמלק, שבעבודת ה' יש דרגת 'פנים' ודרגת 'אחור' - ודווקא כשנמצאים בדרגת 'אחור' אז יכול לבוא עמלק ולהלחם, וכדכתיב (דברים כה, יח - גבי מלחמת עמלק) "אשר קרך בדרך ויזנב בך כל הנחשלים אחריך", והיינו שעמלק בא להלחם עם ישראל כשהיו בדרך ממצרים (מלשון מיצר וקטנות), ועדיין לא באו אל ארץ טובה ורחבה - ארץ זבת חלב ודבש - כלומר הרחבה ותענוג באלוקות (שזו בחינת 'פנים'), שזה עניינו של עמלק מלשון "ומלק את ראשו" (ויקרא א, טו) - שקליפת עמלק פועלת שההשגה שבמוח לא תפעל על המידות שבלב (שכן הוא 'מולק' ומבדיל את הראש - מוחין, מהגוף - מידות), אך כל זה יתכן כאשר מאיר אלוקות רק במוחו, שזהו המצב בבחינת 'אחור', אך בבחינת פנים שמתענגים באלוקות ואזי גם ליבו נמשך לאהוב את הוי' ממילא אין עמלק יכול כלל לבוא ולהילחם כנגדו (הרב הדגיש כי בכל אופן תמיד נדרשת זהירות מהרע, ועל דרך מאמר חז"ל (אבות ב, ד) "אל תאמין בעצמך עד יום מותך" - שגם כשנמצאים במצב שמתענגים באלוקות יש מקום לזהירות פן יפול מדרגתו, וכפי שמצינו באדם הראשון שהגם שהי' בגן עדן ששם הוא תענוג אלוקי ולא ידע כלל ממציאות הרע, ובכל זאת נפל מדרגתו וכו').
לגבי בחינת 'ישראל' לא קיים עמלק
ולעניינינו, הנה ב' דרגות אלו ד'אחור' ו'פנים' הם הם ב' הדרגות דיעקב וישראל המבוארות כאן במאמר, ועל זה נאמר "ולא ראה עמל בישראל" עמל הוא עמלק ('עמלק' מתחיל באותיות ע'מ'ל') שדווקא בישראל אין בחינת עמלק, אבל בבחינת יעקב יש לצאת ולהילחם בעמלק ולאבד זכרו.
מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת
וממשיך בהערה, שא"א לבוא מיד לבחינת ישראל, שבכדי להגיע לדרגה זו שהיא דרגת השבת - צריך קודם להתייגע בבחינת 'יעקב' הקשורה בששת ימי המעשה, ודווקא "מי שטרח בערב שבת יאכל בשבת" (עבודה זרה ג, א), דדווקא על ידי עבודת הבירורים בששת ימי המעשה ניתן לזכות ולהגיע לגילוי דשבת שהוא נעלה מעניין הבירורים שלכן בשבת 'בורר' אסור (משנה שבת פ"ז מ"ב).
מדוע שונה השם 'יעקב' מהשם 'אברם'
זו הסיבה שהקורא ליעקב בשם 'יעקב' (אחרי שהקב"ה שינה את שמו לישראל - כמסופר בבראשית לה, י) אינו עובר בעשה, הגם שהקורא לאברהם 'אברם' עובר בעשה, ואמנם הגמרא (ברכות יג, א) כבר עומדת על ההבדל שבין יעקב ואברהם, והגמרא מחלקת ביניהם ד"שאני התם דהדר אהדריה קרא דכתיב (בראשית מו, ב) "ויאמר א-להים לישראל במראות הלילה ויאמר יעקב יעקב" (=ששונה הדבר אצל יעקב שהקב"ה עצמו קרא לו בשם 'יעקב' גם לאחר שהחליף שמו לישראל), אך עדיין דרוש ביאור בטעם הדבר מדוע הקב"ה המשיך להשתמש בשם 'יעקב' לאחר החלפת השם (בשונה מאברהם), והביאור הוא כאמור כאן, שהאדם אינו יכול להגיע לדרגת 'ישראל' מבלי להתייגע קודם בדרגת 'יעקב', וכנ"ל.
ביאור הפיוט "אל תירא עבדי יעקב" הנאמר במוצש"ק
ולכן במוצאי שבת קודש אומרים (בכמה נוסחאות) את הפיוט "אל תירא עבדי יעקב" וכו', שבמשך השבת אין ממה לירא ולפחד שהרי אנו בדרגת 'ישראל', ואף אחד לא יכול לבוא ולהילחם בנו, וזהו עניין ה'נשמה יתרה' שיש לכל יהודי בש"ק (ראה ביצה טז, א), אבל כשיוצאים מהשבת לימות החול ולדרגת יעקב (ומסתלקת הנשמה יתרה) אזי צריך להתאזר בכוח ותעצומות לצורך המלחמה עם הקליפות ועבודת הבירורים הנעשית בימות החול דווקא, וע"ז אומרים במוצש"ק "אל תירא עבדי יעקב" שבוודאי יש ליעקב הכוח להילחם ולנצח, וכנ"ל.
קריאת שמע - מעין שבת
ומסיים בהערה, שלמעשה גם בימות החול קיימת 'מעין' בחינת שבת - בשעת קריאת שמע שאנו קוראים בתפילה, זו הסיבה שאנו אומרים "שמע ישראל" שע"י ההתבוננות לפני ק"ש ובשעת ק"ש מגיעים לדרגת ישראל, ומעין הגילוי של שבת.
ותרועת מלך בו
סיום הפסוק הוא "ותרועת מלך בו". ומבאר רבינו הזקן, שתיבת 'תרועה' שני פירושים יש בה: א) מלשון שבירה (וכדכתיב (תהלים ב, ט) "תרועם (=תשברם) בשבט ברזל"); ב) מלשון חיבה וריעות.
ומבאר, ששני הפירושים אמת, והם נובעים אחד מהשני. ובכדי לבאר זאת שואל רבינו הזקן שאלה: הנה לפעמים מבואר כי המלכות עניינה דין ומשפט, וכדכתיב (משלי כט, ד) "מלך במשפט יעמיד ארץ" ו"דינא דמלכותא דינא" (בבא קמא קיג, א), ומאידך כתיב (משלי טז, טו) "באור פני מלך חיים", שאור הוא גילוי והשפעה - מידת החסד.
מלך עילאה ומלך זוטא
והביאור בזה עפ"י מאי דאיתא בזוהר (ח"א רלט, א) וזה לשונו: "מתל למלכא דהוה יתיב בכורסיה וכתרא דמלכותא עליה אקרי מלך עלאה, כד נחית ואזל לבי עבדיה מלך זוטא אקרי. כך קב"ה כל זמנא דאיהו לעילא על כלא מלך עלאה אקרי, כיון דנחית מדוריה לתתא - מלך איהו, אבל לאו עלאה כקדמיתא" כלומר: שיש שתי בחינות במלכות, שכשהמלך יושב על כסאו אזי נקרא "מלך עלאה" (=מלך עליון), וכשיורד לעבדיו נקרא "מלך זוטא" (=מלך קטן). ומלך עליון הוא בחינת החסד, וכשהוא בקטנות וצמצום - הרי זו מידת הדין והגבורה (שעניינה לצמצם ולהגביל).
ב' דרגות במלכות - בשבת ובחול
וב' מדריגות אלו מקבילות לב' הדרגות שנתבארו כאן במאמר - דרגת השבת ודרגת ימות החול, שכן
בימות החול כשהמלכות מתלבשת ויורדת בבי"ע (=בריאה יצירה עשיה - עולמות הנבראים) אזי יש הסתר, שבכדי שהמלכות תתלבש להחיות את העולמות והנבראים שבהם צריך גבורות וצמצומים (שהעולמות הם מוגבלים, ומידת המלכות מתצמצמת בהם לפי ערכם), אך בשבת המלך "יתיב בכורסיה" (=יושב על כסאו) שבשבת נעשית עליית העולמות, והמלכות אינה במצב של ירידה וצמצום, ואדרבה, במלכות מתגלה העונג העליון (הנקרא בלשון הקבלה 'רעווא דכל רעווין' = רצון הרצונות), שלכן אנו אומרים (בתפילת ליל שבת) "ואנפהא נהירין בנהירו עלאה", וזהו תרועה מלשון חיבה - העונג העליון המתגלה בשבת.
המתקת הדינים
וכשמתגלה התענוג, אזי 'נמתקים' גם כל הדינים של ימות החול. וכמו שאנו אומרים (בתפילה הנ"ל) "וכל דינין מתעברין מינה", וזהו תרועה מלשון שבירה (ששובר ומהפך את מידת הדין). וכפי שידוע בנוגע לתרועה שבראש השנה - שעניינה להמתיק את הגבורות (של ר"ה שהוא יום הדין). וגם זה נעשה על ידי גילוי התענוג - רעות וחיבה.
חשיבותה של הגבורה
הרב הוסיף, שאנו זקוקים למידת הדין והגבורה, שדווקא על ידי הגבורות והצמצומים יכול להיות עניין הבריאה וההתהוות (שאם יתגלה האור כמו שהוא ללא צמצום אזי אין העולם יכול לעמוד ולהתקיים בפניו), אך החיסרון שבצמצום שהוא יוצר הסתר וריחוק מהקב"ה, וכשממתיקים את הגבורות - אזי יש את ב' המעלות, שאין הסתר, והעולם יכול לקבל את האור. וזו הסיבה שר"ה הוא יום דין, ובכל זאת הוא חג. ולמעשה זה תמצית המאמר: שע"י העבודה בבחינת יעקב מגיעים לבחינת ישראל, ואזי נמתקים הדינים, וזהו 'עובד א-להים' ש'מעבד' (כמו עיבוד עורות וכדומה) את ההעלם והסתר הבאים משם א-להים (שהוא בגימטריה הטבע, וכנ"ל), ואז נעשית ההמתקה.
לימוד חסידות ועבודת התפילה
בסיומו של השיעור האריך הרב בעניין זה וביאר, שעל ידי העבודה בימות החול נעשה הגילוי בשבת, וכפי שבחול אנו מכינים את מאכלי השבת), והעבודה הנדרשת מאיתנו היא לימוד תורת החסידות ועבודת התפילה שלאחריה, שבזה אנו מבטלים את כל הרצונות הזרות, ואנו מפנימים כי המציאות היחידה היא אלוקות, וכפי שנתבאר שמעין בחינת שבת ישנה בק"ש שבתפילה, ועיקר השלימות שבזה יהיה לעתיד לבוא, שאז יהיה (כדברי המשנה בסיום מסכת תמיד) "יום שכולו שבת ומנוחה לחיי העולמים".
נכתב ע"י: שמואל אלבום