באתי לגני תשל"ב חלק ב'
- תגיות: באתי לגני , יוד שבט , קרבנות , אתכפיא , אתהפכא , שירת הלווים , שיר , כהן , ביטול
- שלח שאלה או תגובה
תקציר השיעור
תקציר הפרקים הקודמים:
הרבי מדייק בסדר העניינים במאמר "באתי לגני" התש"י (שהוא שונה בכמה פרטים מכפי שהדברים מובאים במדרש), שהרבי הקודם מורה לנו בזה את סדר העבודה לכל אחד ואחד, שתפקידנו הוא המשכת אלוקות, ובתחתונים דווקא, וכח זה לוקחים ממשה רבינו שהוא המשיך השכינה למטה ע"י עשיית המשכן שעליו נאמר (שמות כה, ח): "ושכנתי בתוכם" - שהפי' בזה הוא גם בתוך כל אחד ואחד, וזאת ע"י שעושה בנפשו בחי' 'מקדש' להוי', וכמו שבבית־המקדש הכללי אזי ע"י ההמשכה שבמקדש נעשית ההמשכה בכל העולם כולו, כך גם ע"י ההמשכה במקדש הפרטי שבנפש האדם נעשית כתוצאה מזה המשכה בכל העולם כולו.
והרבי מבאר, שבהמשכת אלוקות למטה כמה ענינים: א) שרצון הקב"ה הוא שההמשכה תהי' בתחתונים דווקא; ב) שהמשכה זו תהי' ע"י עבודת האדם דווקא (ולא בדרך של 'גילוי' מלמעלה); ג) ושאופן העבודה יהי' ע"י "אתכפיא ואתהפכא", וכמאמר (תניא פכ"ז - מזוהר): "כד אתכפיא סט"א אסתלק יקרא דקוב"ה בכולהו עלמין".
"כד אתכפיא סט"א אסתלק יקרא דקוב"ה בכולהו עלמין".
יש לומר, שע"י עבודת ה'אתכפיא' נעשה ההמשכה באופן של "מונח בקופסא" (= היינו שההמשכה נעשית בשלימות, אבל היא לא בגילוי למטה, וכאדם שיש לו אוצר בקופסא, שהאוצר הוא בשלימות, אך הוא סגור ומונח בתוך הקופסא), והגילוי למטה יהיה כאשר יהי' 'אתהפכא' של הס"א. והיינו שבכל פעם שעושים 'אתכפיא' - זה 'שלב' נוסף בביטול הסטרא אחרא, וכאשר יתבטל הס"א לגמרי ויהי' 'אתהפכא' (שזה יהיה לעתיד לבוא) - אז יהיה הגילוי גם למטה.
דובר אודות העניין שמאמר הזוהר "כד אתכפיא סט"א אסתלק יקרא דקוב"ה בכולהו עלמין" אינו מופיע בצורה זו בזוהר, אבל תוכן העניין מבואר שם (בזוהר שם (ח"ב קכח, ב) מדובר על המעלה והזכות של החזרת הרשעים בתשובה, וע"ז אומר: "ודא איהו שבחא דיסתלק ביה יקרא דקודשא בריך הוא יתיר משבחא אחרא, ואסתלקותא דא יתיר מכלא, מאי טעמא, בגין דאיהו גרים לאכפיא סטרא אחרא . . וגרים לקיימא כל עלמא בקיומיה לעילא ותתא").
עבודת הקרבנות - אתכפיא ואתהפכא
אות ד:
בהתאם למה שנתבאר, שהמשכת השכינה למטה נעשית ע"י העבודה של 'אתכפיא' ו'אתהפכא', יובן מדוע העבודה העיקרית במשכן ומקדש היתה עבודת הקרבנות. שעניינם של הקרבנות הוא 'אתכפיא' ו'אתהפכא' (וכדלקמן), וכיוון שבמשכן ובמקדש היה עיקר העניין של המשכת השכינה בתחתונים, ממילא העבודה העיקרית בהם הי' הקרבנות שעניינם הוא 'אתכפיא' ו'אתהפכא'.
הרבי מוסיף, שעבודת הקרבנות היא התכלית והמכוון של בית המקדש, וכמ"ש הרמב"ם (ריש הל' בית הבחירה): "מצוות עשה לעשות בית לה' מוכן להיות מקריבים בו הקרבנות" ולכן ההמשכה שבעבודת הקרבנות היא נעלית יותר גם מההמשכה שהיתה בשעת בניית המשכן (שעליה נאמר: "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם").
העניינים הרוחניים שבהקרבת הקרבן
אות ה:
הרבי הקודם מבאר שבעבודת הקרבנות היו עניינים רוחניים וכמ"ש אדמו"ר האמצעי (מיוסד על דברי הזוהר), שבעבודת הקרבנות הי' 'העלאה' ו'המשכה', הלווים (שעניינם גבורה = העלאה מלמטה למעלה) - היתה עבודתם בשירה וזמרה, שעניין השירה הוא צמאון לאלוקות (מלמטה למעלה); והכהנים (שעניינם חסד = המשכה מלמעלה למטה) הי' עבודתם "בחשאי וברעותא דלבא" (ראה זוהר ח"ג לט, א) - שהי' להם גילוי אור מלמעלה.
- במענה לשאלה מה העניין של שירה דווקא, ומדוע שירה עניינה העלאה, הוזכר מה שהרבי מביא בהמשך המאמר (אות ח) את מאמר הרב המגיד על המשנה (שבת נא, ב): "כל בעלי השיר יוצאין בשיר" - שבעלי השיר הם המלאכים, ועלייתם מדרגא לדרגא היא ע"י שיר, וכן הוא בעבודת הקרבנות (שירת הלווים), והשירות והתשבחות שבתפילה, שתפילות כנגד קרבנות תקנום (ברכות כו, ב).
"אדם כי יקריב - מכם"
ומוסיף הרבי הקודם במאמר, שלא זו בלבד שבקרבן (בכלל) היו עניינים רוחניים (העלאה והמשכה), אלא עוד זאת, שהקרבן הוא עבודה בנפש האדם, וכמ"ש (ויקרא א, ב): "אדם כי יקריב מכם" (דלכאורה הי' לו לומר "אדם מכם כי יקריב"? אלא שההקרבה היא - "מכם" - מהנה"ב שבאדם).
וכאן מעורר הרבי שאלה: מדוע צריך הרבי הקודם לבאר שעבודת הקרבנות היא עבודה בנפש האדם, הרי עצם פעולת הקרבת הבהמה גשמית היא העבודה ד'אתהפכא', שלוקחים בהמה גשמית והופכים אותה לקרבן להוי', ומה נוגע כאן להוסיף שזו גם עבודה בנפש האדם (ויעויין במאמר ד"ה "אוסרי לגפן עירה" שבתו"א (פ' ויחי), שם מוסבר באריכות שהקרבת הקרבן כפשוטו (מן הבהמה הגשמית) היא עבודה נעלית יותר מאשר עבודת הקרבנות הרוחנית בנפש האדם)?
ונקודת הביאור (הביאור בהרחבה יוסבר לקמן אות וא"ו) – שישנו 'עילוי' מיוחד בעבודת הקרבנות שבנפש האדם על עבודת הקרבנות כפשוטה, ועילוי זה הוא ע"ד העילוי של עבודת הקרבנות על עצם עשיית המשכן ומקדש (וכנ"ל שהגם שבעשיית המשכן היתה המשכה נעלית, אבל עכ"ז ההמשכה שהיתה בעבודת הקרבנות (שלאחר עשיית המשכן) היתה המשכה נעלית יותר), ועד"ז במקדש שבנפש האדם ("בתוכם - בתוך כל אחד ואחד") שאחרי שהאדם עושה עצמו למקדש ומכון לשבתו ית' ישנו שלב נעלה יותר - העבודה ד"אדם כי יקריב מכם".
המעלה שב'אתכפיא' על 'אתהפכא'
אות וא"ו:
באות זו, הרבי ממשיך ומבאר יותר את מה שנאמר באות הקודמת שיש 'עילוי' בזיכוך הנפש הנעשה ע"י הקרבן, על פעולת הקרבן עצמה (וש'עילוי' זה הוא ע"ד העילוי של עבודת הקרבנות על עצם עשיית המשכן ומקדש, וכנ"ל) – ובהקדם, שמלשון הרבי הקודם במאמר (בפרק ב' השייך לשנה זו) נראה שהוא מדגיש את המעלה שיש ב'אתכפיא' על 'אתהפכא'. ויש לומר שזהו הביאור בכלל מה המעלה בעבודת הקרבנות על עצם עשיית המשכן ומקדש, שבעשיית המשכן ומקדש זהו עניין של 'אתהפכא' שהאדם הופך את מציאותו למכון לשבתו ית'; אבל בעבודת הקרבנות מודגש (גם) עניין האתכפיא (וכמו שיוסבר בהמשך מה הקשר בין עבודת הקרבנות ל'אתכפיא' דווקא), וגם בקרבנות גופא אזי עצם ההקרבה עניינה 'אתהפכא' - שהבהמה שחיותה מקליפת נוגה עולה ומתהפכת להיות קרבן להוי', וההמשכה בנפש האדם עניינה הוא 'אתכפיא'.
אתכפיא עניינה 'ביטול'
בכדי להבין מדוע עבודת הקרבנות (בכללות) היא אתכפיא, עלינו להבין את עומק ההבדל שבין 'אתכפיא' ל'אתהפכא' (שלפ"ז גם נבין את המעלה של 'אתכפיא' על 'אתהפכא') והעניין הוא, שב'אתהפכא' הדבר נשאר במציאותו, אלא שמציאותו היא מציאות של קדושה; אך ב'אתכפיא' מודגש הביטול והכפייה והיציאה ממציאותו. ולכן יש מעלה מיוחדת ב'אתכפיא' – מעלת הביטול. וכן ההמשכה שע"י ה'אתכפיא' היא המשכה נעלית יותר - "במדה שאדם מודד בה מודדין לו" (סוטה ח, ב) - ב'אתהפכא' היות ונשאר במציאותו - ההמשכה היא גם בבחי' 'מציאות'; אך ב'אתכפיא' היות ונעשה "אין" - אזי ההמשכה היא ג"כ מבחי' "אין" שלמעלה ממציאות.
ובזה יובן מדוע הקרבנות עניינם הוא 'אתכפיא' - שהקרבנות עניינם העלאה (וכפי שיבואר בארוכה באות ח) שעניין ההלאה הוא שהתחתון מתבטל ממציאותו ונכלל בהעליון - וכפי שהדבר מתבטא גם בגשמיות שהבהמה היתה נשרפת ונכללת באש שלמעלה, ועניין זה שהתחתון נעשה "אין" זהו כנ"ל העניין של 'אתכפיא'.
- במענה לשאלה כיצד ייתכן שיהי' אתכפיא אחר אתהפכא (עפ"י המוסבר במאמר ש'אתכפיא' הוא שלב נעלה מ'אתהפכא' וע"ד עבודת הקרבנות שבאה לאחרי עשיית המשכן) - דלכאורה מה שייך "קטלה פלגא" ('אתכפיא') אחרי שכבר "קטלה כולה" ('אתהפכא') וביאר בפשטות שאין מדובר כאן שכל מציאות האדם או העולם כבר נתהפכה לקדושה, אלא כמו שהי' במקדש שהי' 'אתהפכא' בנוגע לעצי שיטים שמהם עשו משכן, ואח"כ ישנו 'אתכפיא' פרטי בנוגע לאותו קרבן שהקריבו עתה.
המשך בשיעור הבא >
נכתב על ידי שמואל אלבום