לוי יצחק
08/09/2017
|
אם עצמותו ית’ משפיע לעולמות
במאמר אתם ניצבים בליקוטי תורה מבאר אדמו"ר הזקן את ההבדל בין "חיצוניות האור", ההתבוננות כיצד הקב"ה מחי’ה את הנבראים וכו’ שמזה מתעוררת אצל האדם צעקה שמחיצוניות הלב, לבין ההתבוננות ב"פניך ה’ ", שהקב"ה בכבודו ובעצמו רם ומתנשא שאין שייך שם שום השפעה, שמהתבוננות זו מתעורר האדם בצעקה פנימית שלמעלה מן הדעת שלא ליפרד מאחדותו ית’. וע"י שמעוררים זיכרון זה, מתעורר זכרון הברית שבין הקב"ה לישראל (המבואר לפנ"כ במאמר) - מה שמתבטא ע"י השופר, צעקה בלי קול - וע"י זה מהדרגה הזו מתצמצם ונהיים מסכים וצמצומים להשפיע לעולם.
אם כן:
א. אנו רואים שבסופו של דבר כן שייך בעצמותו ית’ השפעה, משם מתחיל להיות צמצומים וכו’ בשביל כך?
ב. מה ההבדל בין שני סוגי ההתבוננות שמתעוררים ב’ בחינות בצעקת הלב?
ג. אם ה’ כרת עמנו ברית, שה’ וישראל הם (כמו) דבר אחד ממש, מדוע אנו צריכים לעורר את הזכרון כדי להמשיך חיות לעולם וזה לא קורה לבד, שהברית גלויה תמיד בעניין הזה?
- (ד.) ובעניין החיות, האם ייתכן באופן תאורטי שלא תומשך חיות לעולם? (אם אף יהודי לא יעורר את הזכרון ויקבל את מלכותו) הרי אנו יודעים שיש מטרה שבסופו של דבר יתגלה בעולם כבוד ה’. וכי ייתכן שזה לא יקרה בסוף? ובכלל אנחנו רואים שהעולם קיים החל מתחילת ראש השנה עד לקבלת המלכות?
(ה.) וכן ידוע שבכל שנה נמשכת חיות חדשה גבוהה כ"כ שמעולם עוד לא הייתה בעולם. במה זה מתבטא?
|
הרב כהן
10/09/2017
|
החיות האלוקית שנמשכת לנבראים
ללוי יצחק שלום וברכה!
שאלותיך מעניינות, וננסה לענות עליהם בקצרה לפחות.
א. בעצמותו ית’ אין שום שינוי ח"ו, כי הוא יתברך למעלה מעלה מגדר העולמות והנבראים. אך, מכיוון שנתאווה הקב"ה להיות לו ית’ דירה בתחתונים, לכן בני ישראל (שמושרשים בעצמות כידוע) יכולים לעורר בו ית’ את הרצון לעולמות ולנבראים, אף שהוא ית’ למעלה מכל זה, ועל ידי זה לפעול השפעה חדשה בעולמות. אך אין זה שינוי בו ית’ ח"ו, וגם הצמצומים אינם בו ית’ אלא רק באור האלוקי כידוע ומבואר בכמה מקומות.
ב. ההבדל היסודי בין שני סוגי ההתבוננות היא, שההתבוננות של חיצוניות הלב היא התבוננות בפרטי הנבראים, שעל ידי זה מתעורר רצון לאלוקות, אך זהו רצון מוגבל בלבד, הקשור עם מציאות העולם והנבראים. לעומת זאת, ההתבוננות של פנימיות הלב זו התבוננות בכך שכל העולמות והנבראים כלל אינם תופסים מקום לפניו ית’, ועל ידי זה נוצר רצון בלתי מוגבל להתקשר באלוקות שלמעלה מהעולמות והנבראים.
ג. מבואר בתורת החסידות, שעניינם של אמירת פסוקי זכרונות, אין הכוונה שללא פסוקים אלו היינו נשכחים חלילה, שכן א. אין שכחה לפניו. ב. אילו היינו באמת נשכחים ח"ו, לא היינו קיימים כלל. אלא שמצד הבריאה הרי עבודת הנבראים ומציאותם אינה תופסת מקום לפניו, עד שעלינו לעורר – על ידי פסוקי זכרונות – את אותו רצון שהקב"ה ירצה בעבודת הנבראים, אף שהם באין ערוך לגביו יתברך.
ד. ישנה תשובה על כך ב’פלפול התלמידים’ על אחד משיעורי הגר"י אופן, ובקצרה: ברור שהכוונה האלוקית תתממש, אבל זה תלוי בהמלכה של הקב"ה בעולם, וללא המלכה זו, באמת אין לעולם שום זכות קיום, ולכן עד להמלכה זו חיות העולם היא רק מחיצוניות המלכות. ובלשון רבינו בד"ה ’יבחר לנו’ תשכ"ג: "החיות דהעולם בראש השנה (גם לפני הענין דתמליכוני עליכם) הוא מחיצוניות המלכות, בדוגמת אדם שעושה מלאכה כשהוא עיף ורפה ידים, ואין לו תענוג בזה. וכפתגם הידוע, שבליל ראש השנה (לפני הענין דתמליכוני עליכם) העולם הוא במצב דהתעלפות. וזהו אמרו לפני מלכיות כדי שתמליכוני עליכם, שיהיה לו רצון ותענוג במלוכה".
ה. אכן, מבואר בחסידות שצריך להמשיך ולגלות מחדש את הרצון למלוכה למטה. וכתוצאה מעליית המלכות לשרשה ומקורה, מתחדש כוחה של ספירת המלכות, בדומה לאדם הישן שקם בבוקר רענן יותר, ועל ידי זה נמשך אור חדש ומחודש על כל הנבראים, שכולם מקבלים חיות אלוקית נעלית יותר ממה שהאיר בכל השנים הקודמות.
בברכת כתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה!
|