משה אייזנבאך
20/08/2017
|
שאלה ב’המשך עת"ר’
לכאורה יש שני ביאורים סותרים בהמשך עת"ר בפסוק ’ויאמר אלוקים יהי אור ויהי אור’: בעמוד יא (בהוצאה חדשה עמוד טו) מבואר שלא נאמר ’ויהי כן’ מכיוון שהאור שכתוב בהתחלה הוא אור שלמעלה מהצמצום והאור שכתוב אחר כך הוא אור מצומצם לפי ערך העולמות. ואילו בעמוד מו שם (בהוצאה חדשה עמוד סב) מבואר להיפך בדיוק, שהאור הראשון בפסוק הוא אור מצומצם ששייך לעולמות, ואילו האור השני שבפסוק הוא האור שלפני הצמצום?
|
שי
20/08/2017
|
לא הבנתי
סליחה על הבורות, היכן בעמוד י"א כותב איזה אור נעלה ואיזה פחות נעלה? עד כמה שראיתי הוא מצטט את הפסוק, שואל מדוע לא נאמר ויהי כן, ומתרץ שהאור היה גדול מאוד ולכן גנזו. אני מסכים, שפשט התירוץ הוא שהאור שנהיה בפועל נמוך יותר, אבל אפשר בהחלט לומר (כפי שאדמו"ר הרש"ב אכן מסביר בהמשך), שויהי אור רומז דווקא לאור הנעלה שהיה קודם ונעלם.
|
חבר של משה
20/08/2017
|
האור הפחות נעלה מתגלה אחר כך.
הקושיא היא כזו. בעמוד יא בהמשך עת"ר מבואר, שלא נאמר ’ויהי כן’ מכיוון שהאור היה גדול מאוד ולכן הקב"ה גנז אותו. בפשטות הכוונה היא, שהאור הראשון (ה’יהי אור’) היה גדול מאוד, ולכן היה צריך להמשיך אור מצומצם יותר (’ויהי אור’), ולא להיפך. אם הכוונה הייתה שהאור השני היה גדול מאוד, לא מובן כלל הסדר, איך זה שבהתחלה נהיה אור מצומצם ואחר כך נהיה אור גדול יותר.
אפשר אמנם להסביר את זה לפי מה שיתבאר בעמוד מו, שה’ויהי אור’ כבר היה מאז ומעולם ולא נברא, אבל אז היה צריך להביא את זה בעמוד יא ולא בעמוד מו, שהרי זה נוגע ממש להבנה הפשוטה בעמוד יא. מזה שהרבי הרש"ב לא ביאר זאת שם, משמע שההבנה שם היא כמו ההבנה הפשוטה, שה’יהי אור’ מדבר על כך שבתחילה היה אור גדול מאוד, ואחר כך היה צריך להמשיך אור מצומצם יותר, ועל זה נאמר ’ויהי אור’. והדרא קושיא לדוכתא.
|
שי
21/08/2017
|
אנסה לענות
למשה ולחבירו שלום וברכה:
ראשית, יישר כח על הסברת השאלה, אשר מלכתחילה לא זכיתי כלל להבינה.
שנית, אנסה להתייחס לגוף השאלה. אתם כותבים, שעל פי פשט ה’ויהי אור’ מתייחס לדרגה נמוכה יותר, ו’יהי אור’ זו דרגה יותר נעלית. ומכיון שבעמוד י"א לא מובא ההסבר העמוק שבעמוד מ"ו, צריך לומר ששם ההבנה היא כמו ההסבר הפשוט, שאינו תואם את המבואר בעמוד מ"ו.
לעניות דעתי, ההסבר ה’פשוט’ שאתם מציעים, אינו פשוט כלל. לפי הסבר זה, נאמר בפסוק שה’ אמר שיהיה אור נעלה, ונוצר אור נמוך. האם יתכן לומר דבר כזה?! מבחינה זו, דווקא ההסבר בעמ’ מ"ו פשוט יותר. ה’ אמר שיהיה אור (מצומצם, לצורך הבריאה. כפי שמובן מפשטות הכתובים). ובמאמר המוסגר מוסיף, שלפני כן היה אור נעלה יותר (והוא נעלם).
יתר על כן, אינני טוען שבעמ’ י"א מבואר המאמר באיזה אופן. אני טוען שהמאמר שם מובא בלי שום הסבר, ודברי תורה עניים במקום אחד ועשירים במקום אחר. לכן, הביאור מופיע בעמ’ מ"ו.
אקווה שכעת העניין ברור יותר.
|