המערכת
15/08/2017
|
שם אלוקים כנגד ספירת הגבורה, ושם אדנות כנגד ספירת המלכות.
שם אדנות מקביל בכמה עניינים לשם א-להים. שם א-להים, מבטא צמצום. וכמבואר בתניא (שער היחוד והאמונה פרק ד) על הפסוק (תהלים פד, יב) "כי שמש ומגן הוי’ א-להים", ש"כמו שהנרתק מגין בעד השמש (שיוכלו הבריות לסבול את אור השמש) כך שם א-להים מגין לשם הוי"ה ברוך הוא". כלומר: חיות הנבראים היא משם הוי’, אך הם לא מקבלים את חיותם ישירות משם זה, כי הם אינם מסוגלים לקלוט את החיות הנעלית הזו, ולהישאר במציאותם. לכן, הם מקבלים את חיותם באמצעות הצמצום של שם א-להים שמצמצם את האור ומתאימו לנבראים. לכן שם א-להים מקביל לספירת הגבורה, שהיא מידת הדין והצמצום.
גם שם אדנות, קשור באופן מובהק לצמצום של שם א-להים, כי שם זה מבטא שהבורא הוא אדון העולם, והתהוות העולמות נוצרה באמצעות צמצומים רבים. שם זה מקביל לספירת המלכות, שהיא המקור לעולמות (שחיותם מצומצמת), ובכלל, ’מלכות’ היא על נבראים ’נחותים’, כמאמר (שער היחוד והאמונה פרק ז - ועיין שם בארוכה) "אין מלך בלא עם". במילים אחרות, שם אלוקים הוא אמנם צמצום, אך עדיין זהו אור אלוקי מצומצם, ולא מציאות נוספת ח"ו. ודווקא על ידי שם אדנות שהוא מקור לעולמות ולנבראים, כי ’אין מלך בלא עם’, נוצרו ונבראו העולמות והנבראים.
ניתן להוסיף עוד, ששני שמות אלו הם ה’כלי’ שבו ’מלובש’ שם הוי’. קודם הובא משל רבינו הזקן, ששם א-להים הוא כמו "נרתק" ש"מגין לשם הוי"ה ברוך הוא", והנבראים מקבלים דרכו את שם הוי’ כדי שיישארו במציאותם. ועל דרך זו, גם שם אדנות הוא ’כלי’ לשם הוי’, כי כשרוצים לומר את שם הוי’ (בתורה ובתפילה) אנו אומרים שם אדנות. כך יש לנו את שם הוי’ ’דרך’ שם אדנות.
|
המערכת
16/08/2017
|
רשימת מקורות
ראה שער הייחוד והאמונה פרק ז, מאמר ד"ה ’וידבר אלוקים’ תשכ"ט סעיף ג, מאמר ד"ה ’גדול יהיה’ תשכ"ב הערה 52, זהר חלק ג י, ב ואילך. ברכה והצלחה.
|