שמואל
11/06/2017
|
חכמה שבנפש
הרמב"ם בסה"מ מ"ע ט’ גבי מצות קידוש ה’ כותב, שבזמן ציווי נבוכדנצר להשתחוות לצלם, לא היה אחד מישראל שימסור נפשו על קדה"ש מלבד חנניה מישאל ועזריה, והיה זה חרפה גדולה לכל ישראל. כיצד זה מתיישב עם התניא פרקים יח יט דאפי’ קל שבקלים וכו’ מוסרים על הרוב וכו’?
|
המערכת
11/06/2017
|
קידוש ה’
קיבלנו תשובה מר’ משה לינק, שבתוספות פסחים נג, ב מבואר שצלם זה לא היה ע"ז ממש. ובכל זאת י"ל שהיה משום קידוש ה’ שלא להשתחוות לזה (אך עדיין קצת צ"ע אם הרמב"ם סובר כהתוספות, כי מדבריו משמע שהיה חיוב למסור נפש).
|
שי
11/06/2017
|
המיעוט
לכאורה, אתה יכול לשאול יותר טוב... למה כותב אדמו"ר הזקן שמוסרים "על הרוב"? ומה עם המיעוט?
ובפשטות התשובה היא (כפי שנדמה לי שמסבירים בדרך כלל), שבדרך כלל מונח אצל האדם, שכשהוא עובד עבודה זרה, כבר איננו ביהדותו, ולכן אינו מוכן לזה בשום פנים ואופן. אך יש מצב שהאדם משוכנע, שגם אם יעבוד עבודה זרה ישאר יהודי, ואז יכול הוא גם לעבוד עבודה זרה חלילה, וימסור את הנפש רק לדברים גדולים יותר.
נדמה לי שבכך מסבירים, מדוע רוב היהודים בספרד העדיפו להמיר דת, ורק מיעוט גורשו. כי הם למדו הרבה פילוסופיה, ולכן חשבו שעיקר היהדות זה רעיונות מופשטים, ואילו המעשה הגשמי פחות חשוב. לכן הם חשבו שיוכלו להישאר יהודים, גם לאחר המרת הדת.
לפי זה, אפשר לומר גם כאן. הם לקחו זאת כ’קריזה’ של המושל, שאין לה קשר ליהדות (והראיה, שהורה לכל האנשים בעולם להשתחוות לפסל), ולכן לא הרגישו שזה סותר ליהדותם.
|
מנחם כהן
11/06/2017
|
היפך הטבע
לשמואל היקר.
לכאורה התירוץ על שאלתך נמצא בדברי הרבי שליט"א בלקוטי שיחות חלק ד שיחה לפרשת בהעלותך הערה 24 וז"ל שם אודות מה שאמרו חז"ל ש"אפילו עם הארץ אינו משקר בשבת" – "ומה שנראה במוחש שלפעמים משקר בשבת, הוא מפני שיש לו כח הבחירה ויכול לבחור גם היפך טבעו וחזקה שלו, אבל מצד טבע כל איש ישראלי, אפילו מצד טבע נפשו הבהמית דעם הארץ, אינו משקר בשבת". עיין שם.
ועל דרך זה מובא גם כן במאמר ד"ה ’וידבר אלוקים’ תשכ"ט הערה 45, ש"מצד גדר הבריאה, מכיון שהדיבור דתורה גוזר על האדם והעולם, מוכרחים הם להיות כהוראת וגזירת התורה".
ומדוע אם כן, אנו רואים שהאדם יכול להתנהג אחרת ח"ו? ממשיך הרבי שם: "וזה שיש לאדם בחירה חופשית, הוא שביכלתו לבחור להיות היפך הבריאה".
ועל דרך זה מובן גם בנוגע למסירות נפש על קידוש השם, שזה שאנו רואים שלפעמים יהודים לא מוסרים את נפשם (שבפשטות זה עניין קשה עוד יותר מאשר לא לשקר בשבת), זה משום שיש לכל אחד כח הבחירה לעשות אפילו היפך הטבע והחזקה שלו, והיפך הטבע של הנפש האלוקית, שנמשכת בטבעה למסור את נפשה למען קדושת שמו יתברך.
ברכה והצלחה.
|