ירון
12/12/2016
|
תערובות טוב ברע
שלום חברים, בדבר מלכות של השבוע, פרשת וישלח, עמ’ רסב אדמו"ר מוהריי"צ.
לאורך כל המאמר מוסבר שעניין התורה הינו לברר את התערובות טוב ורע בדצח"מ שנעשה ע"י חטא עץ הדעת. ואז ממשיך הרבי ונותן דוגמאות לטוב ורע בדצח"מ ולבסוף לאחר כל הדוגמאות הוא כותב "אבל באמת אין זה תערובות טוב ורע אלא אדרבה הרע הוא לעצמו והטוב הוא לעצמו" (אוקיי, אז אין תערובות אמיתיות) ואז בסוף המאמר חוזר וכותב "וע"י חטא עץ הדעת נעשה תערובות טוב ברע, עד שנתערבו בזה מבלי אשר ימצא טוב שלא יהיה בו איזה תערובות לא טוב, ורע שלא יהיה בו תערובות טוב" - אז רגע לא הבנתי, לפני רגע אמרת שזה לא באמת תערובות כי הטוב לעצמו והרע לעצמו? כמו שיש אדמה טובה ואדמה רעה, צמח טוב וצמח רעיל, ועכשיו אתה כותב שיש תערובות? אז יש או אין? מן הסתם יש.. כי זה המטרה, לברר הרע מהטוב, אבל איך זה מסתדר עם כל הדוגמאות שהרבי נתן ועוד המשיך ואמר שאלו לא באמת תערובות? אז היכן התערובות? לא ברור. אשמח לעזרה בענין.
|
מנחם כהן
14/12/2016
|
התשובה לכך בהמשך המאמר
שלום ירון היקר!
שאלתך מצוינת, ואכן, כפי שהדברים מובאים ב’דבר מלכות’, תמוה לכאורה, מה המשמעות שהתורה באה להפריד את הרע מהטוב, כאשר עוד לא הוסבר מהו תערובת של טוב ורע.
אך לאחר שהסתכלתי בפנים המאמר (ראה ספר המאמרים קונטרסים חלק א עמוד 422 ואילך, קובץ מאמרים חלק ב עמוד 215 ואילך, ויובא כנראה גם בגליונות הבאים של ה’דבר מלכות’), ראיתי שאכן מיד לאחר הסעיף המובא בדבר מלכות של השבוע, מבאר הרבי הריי"צ בהרחבה גדולה (4 סעיפים) מהו ’תערובת טוב ורע’.
ונקודת העניין: כאשר ישנה אדם טוב ואדם לא טוב, אכן אין עדיין תערובת של טוב ורע, אבל הבעיה שהתחילה מחטא עץ הדעת היא, שבכל דבר בעולם ישנו גם טוב וגם רע. וכמו שרואים במוחש שישנם אנשים כאלו שמבחינה חיצונית הם אנשים קשים שלא נותנים כלום, אך באמת ובפנימיות יש להם לב זהב, וכאשר רק מקלפים את השכבה החיצונית שלהם, מתגלה הטוב הטמון בהם.
יתירה מזו: לפעמים העקשנות השלילית שקיימת באנשים מסויימים לפני שהם עלו על דרך המלך, הופכת להיות עקשנות חיובית, לקיום תורה ומצוות וכו’ לאחר שהם עושים את הנדרש מהם. זה מראה שגם ברע עצמו יש גרעין טוב.
לעומת זאת יש גם מצבים הפוכים, של אנשים הנראים נחמדים וטובים, ובאמת הם קשים ורעים עד מאוד, ורק בחיצוניות הם נראים טובים, וגם כאן נדרש כח התורה, על מנת לזהות מהו הרע הנעלם ולהנצל ממנו, וכן לזהות את הטוב ולברר אותו.
הצלחה רבה ומופלגה. לשנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות, תכתבו ותחתמו!
|
ירון
14/12/2016
|
תודה רבה על ההכוונה
אכן, הסתכלתי בהמשך. תודה!
רק לחדד את נקודת הבאור שרשמת, לכתחילה היה לי מובן מתשובתך שהתערובת רע בטוב היא עניין החיצוני והפנימי, אבל רק להבהיר, כותב הרבי: "אבל באמת אין זה תערובות טו"ר. שהרי הפנימית הוא חלוק מהחיצונית שהפנימית הוא טוב והחיצונית הוא לא טוב. וגם רע. ובתערובות טו"ר הכוונה דגם בחיצוני’ הלא טוב והרע, יש בו גם כן תערובות טוב. שהרי בעת שנשבר החיצוני’ ומתגלה הפנימי’ הרי לבבו הלא טוב עצמו נעשה טוב."
יישר כח מנחם היקר, לשנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות, תכתבו ותחתמו!
|