מני
18/01/2016
|
הקב"ה שומר שבת?
שאל אותי בני שיחי’
במאמר של הבר מצווה כתוב שמה שה’ אומר לישראל לעשות גם הוא עושה
האם גם בשבת ה’ בורא ומהווה את העולם או לא?
אם כן הרי זה נגד מה שצווה לנו,
ואם לאו איך העולם קיים בשבת?
מה הביאור ע"כ ע"פ חסידות?
|
פלוני
18/01/2016
|
שאלה עתיקה
שאלתו של בנך מופיעה כבר בחז"ל במפורש - במדרש רבה, בראשית יא, ה. זה לשון המדרש:
"טורנוסרופוס הרשע שאל את רבי עקיבא . . אם כדבריך שהקב"ה מכבד את השבת, אל ישב בה רוחות, אל יוריד בה גשמים, אל יצמיח בה עשב? אמר לו . . אמשול לך משל: לשנים שהיו דרין בחצר אחת אם אין זה נותן עירוב וזה נותן עירוב שמא מותרין לטלטל בחצר. אבל אם היה אחד דר בחצר, הרי הוא מותר בכל החצר כולה! אף כאן הקב"ה לפי שאין רשות אחרת עמו וכל העולם כולו שלו, מותר בכל עולם כולו. ולא עוד אלא שהרי אוכלי המן מעידין עליו שכל ימות השבת היה יורד ובשבת לא היה יורד".
|
מרדכי ש.
18/01/2016
|
ביאור דברי המדרש
מדרש זה צריך עיון. התשובה הראשונה קשה, כי היא עונה רק על איסור הוצאה. ומה עם שאר המלאכות? גם התשובה השנייה קשה, כי שוב היא מוכיחה שה’ שבת ממלאכה מסויימת, אך עדיין קשה בקשר לשאר המלאכות. ועיין במפרשים שם (מהרז"ו, עץ יוסף) וצ"ע.
בחסידות יש ביאור על כך, שמופיע בד"ה ’למנצח על השמינית’ בליקוטי תורה פרשת תזריע, מאמר שמופיע בשינויים גם בדרך מצוותיך מצוות מילה, וגם בסידור עם דא"ח שער המילה. ואודה למי שיוכל לבאר בשפה פשוטה את הנאמר שם.
|
שי
18/01/2016
|
בשפה פשוטה
בלקוטי שיחות י"א (עמוד 68), מובא ביאור בנושא זה (בלשון הקודש, ובשפה פשוטה יחסית), ואשתדל לתמצת אותו כאן:
מלאכת ההוצאה, "היא הנקודה העיקרית בכל מלאכות שבת, והיא היסוד והשורש שממנה מסתעפים כל אבות מלאכות, תולדותיהן, ושבותים מדרבנן". כיון שאצל הבורא לא תיתכן הוצאה מרשות לרשות (כי כל העולם שלו), לכן אין מקום גם לשאר המלאכות.
מצות השבת, נועדה לקבוע בנפשנו איך שה’ ברא את העולם, ובורא אותו בכל רגע, ושהוא השליט היחידי בעולם. התהוות העולם נותנת מקום לטעות, שיש בעולם מקום לטוב, ויש גם מקום לרע. אך מצות שבת מלמדת, שכל העולם הוא רשותו של הבורא (רשות היחיד – ליחידו של עולם).
כל עשיית מלאכה, מחלישה את האמונה בבריאת העולם בכל רגע, ומגבירה את הטעות שיש שתי רשויות (טוב ורע). זה נקרא בלשון המדרש, הוצאה מרשות היחיד (של יחידו של עולם), לרשות הרבים (שיש מקום לטוב ויש מקום לרע).
לגבי הבורא אין שום הסתר, וברור שהכל זה רק אלוקות. וכיון שאין מקום למלאכת הוצאה, אין גם מקום להסתעפויות שלה – שאר המלאכות שאסורות בשבת.
|