מנחם
19/08/2015
|
למין הצומח יש תחושה?
כתב בעל התניא ב’לקוטי תורה’ פר’ נצבים (עמ’ מט. ביאור ע"פ שוש אשיש): והגילוי שנתגלה באדם בבחי’ מדבר ירד ונתמעט בבע"ח, והגילוי שנתגלה בבע"ח ירד ונתמעט בצומח. שהרי הבע"ח מרגישים כאב בחתיכת אבר מהם, מפני שיש בהם גילוי החיות, משא"כ הצומח.
מפורש בדבריו שאין לצומח הרגשה כאשר קוצצים ממנו ענף או גזע, ולכאורה מפורש להיפך בפרקי דרבי אליעזר (היגר) - "חורב" פרק לג: ששה קולן יוצא מסוף העולם ועד סופו ואין הקול נשמע, בשעה שכורתין את האילן שהוא עושה פרי הקול יוצא מסוף העולם ועד סופו ואין הקול נשמע.
|
ש.ש.כ הנהלת האתר
26/08/2015
|
המזל של הצומח
אנסה להשיב על שאלה זו לפי קוצר דעתי:
בפשטות, לא ניתן להוכיח מה’פרקי דרבי אליעזר’ שהצמח חש בכאבים, כי אז יוקשה:
א) מדוע קול זה נשמע רק כשכורתים את העץ כשהוא עושה פרי, ולא בכל עת? ב) כיצד יתכן שהקול מהלך מסוף העולם ועד סופו, וכי קיים איזה בעל חיים שיש לו גם כן יכולת לצעוק כך? ג) אם אכן הצמח חש בכאב, מדוע נצטווינו על ’צער בעלי חיים’, ולא על צער צמחים?
אוסיף ואומר, שהרבי נשאל (אגרות קודש כרך ו’ אגרת א’תרעה), מה מקום יש להעניש צומח וכדו’ (וכפי שמצינו שהאדמה נתקללה על שלא עשתה את ציווי ה’ בששת ימי בראשית). הרבי השיב בפשטות, שלכל יצור יש שר למעלה, והוא זה שנענש (עיי"ש כמה מקורות לזה).
על דרך זה נראה לי לומר גם בעניננו, שהמלאך של העץ משמיע את הקול, כשכורתים את העץ כשהוא עושה פירות. לכן, קול זה מחד ’הולך מסוף העולם ועד סופו’ (כי זהו קולו של מלאך), ומאידך ’אינו נשמע’ (כפי שאיננו רואים ושומעים מלאכים בכלל).
|