בועז
09/06/2015
|
האם המעשה בפועל הוא בבחירתו המיידית של האדם?
שהרי דויד המלך ע"ה אמר"ה אמר לו קלל"וכן לא תגיע הרעה או הטובה למי שאינו ראוי.יוצא שאיני יכל להחליט בבחירה חופשית לגמרי
לזרוק אבן על חלון כי יש לכך אין ספור השלכות.החל באדם הניזוק ועד הזגג השכונתי שיתקן וכתוצאה מכך יתפרנס וכו.
נראה לי לומר שהאדם בוחר רק בשעת התבוננות שיכלית וקבלת החלטה אמיצה,וכתוצאה מזו הקב"ה משייך אותו לקטגוריה מסויימת שמתאימה לאימרה "מגלגלין זכות ע"י זכאי..."וכן בדרך שאדם רוצה לילך מוליכין אותו" "אדון כל המעשים"ועוד הרבה פסוקים
|
המערכת
22/06/2015
|
על הניזק כבר נגזר
אחד היסודות לעקרון הבחירה החופשית, מבוסס על השכר והעונש. אם לא הייתה לאדם בחירה, אין זה הוגן להעניש אותו על עבירות שעשה, כי ’השופט כל הארץ לא יעשה משפט’? ומה הגיון יש להעניש אדם על דבר שאינו בבחירתו.
לפי זה, ברור לחלוטין שלאדם יש בחירה על כל מצווה שיעשה, וכל עבירה שיעשה.
לגוף השאלה, הרי יהיו לכך אין ספור השלכות שונות ומשונות, התשובה לכך היא, שהרבה שלוחים למקום, ולכל אדם נגזר כמה תענוג יקבל וכמה צער, ועוד קודם שהאדם הזיק את חברו כבר נגזר על הניזק לקבל את הנזק, אך לא דווקא על ידי אדם זה, ולכן, אין בזה שום הפרעה לבחירתו החופשית של האדם המזיק.
ראיתי פעם סיפור, על שני בעלי חנויות שחלמו בתחילת השנה כמה ירוויח כל אחד מהם השנה. לאחר מכן היה ביניהם ריב על סכום כספי (עשר מטבעות), והם הלכו לרב שפסק לטובת אחד מהם. בערב ראש השנה, התברר להם שהזוכה בדין הרוויח את הסכום שחלם בתחילת השנה + 10 מטבעות, והמפסיד הרוויח את מה שחלם – 10 מטבעות.
הם סיפרו זאת לרב, והוא המליץ להם לנוכח יד ה’ הגלויה, לבטל את פסק הדין, ושהזוכה בדין ישיב את המטבעות שקיבל, אך הוא לא הסכים.
שניהם חזרו לשוק, חנותו של המפסיד בדין המתה אדם, ועד לכניסת החג הוא הרויח 10 מטבעות. חבירו, המתין בחנותו, אך איש לא נכנס אליה. כשהחליט לבסוף לנעול את החנות, הוא פגע בשוגג בערימת כלי חרס, ושבר אותה. הוא נלקח מיידית לבית המשפט, וחוייב בתשלום 10 מטבעות...
אם סיפור זה אכן אירע או לא, אינני יודע. אך דומה לי שדי בו כדי להמחיש כיצד הבחירה נתונה, ולמרות זאת אין ביכולת האדם להרע לחבירו כמלוא נימא, בלי הסכמת ה’.
|
בועז
22/06/2015
|
בעצם ההחלטה
דוגמתך אינה שוללת את שאמרתי שהבחירה מתבצעת (לאחר התבוננות)אך ורק במחשבה ובהחלטה בעלת תוקף.ומהחלטה זאת ובהתאם לכך גוזר הקב"ה את כל אבל כל המעשים.כמו הסיפור על ירמיה ונבוכדנצר בילדותם.כמו שאם אזרוק אבן בודדת במים תייצר גלים אם אזרוק שנייה גליהם יפגשו ויצרו גלים שונים מה יקרה אם אזרוק 7 מיליארד?לכן אני סובר שהמעשה בפועל ממש אין הוא בהחלטה ישירה שלי אלא נגזר מהחלטתי ונזקף לזכותי או להיפך
|
ש.ש.כ הנהלת האתר
24/06/2015
|
כל ההחלטות חשובות
הסיבה העיקרית לכך שאיני מקבל את דבריך, היות ולפי זה היה על האדם להענש (על עבירות) או לקבל שכר (על המצוות), רק על החלטה ’משמעותית’, והרי אנו יודעים ש"על כל אלה יביאך הא-להים במשפט" (קהלת יא, ט). אמנם בסוף שאלתך אתה מעלה את האפשרות שההחלטות האלוקיות נזקפות לזכותו (או לחובתו) של האדם, אך אם פעולת האדם הסתכמה בהחלטה ראשונית, מה מקום להענישו על דברים נוספים, שאינם תלויים בו?
אמנם לא מצאתי מקור לזה, אך נראה לי, שכל פעולה שעושה האדם היא בבחירתו המליאה, גם אם לכאורה הוא עובד באופן ’אוטומטי’, ואינו מחליט כעת איזו ’החלטה אמיצה’. כי עצם ההחלטה לעשות בהתאם להחלטה קודמת, ולא ’להחליט החלטה אמיצה’ כעת, היא עצמה בבחירתו. ובמילים אחרות, כאשר האדם עסוק בדברים קריטיים, כל פעולה שייעשה תהא כרוכה בחשיבה רבה. הגישה היהודית מלמדת אותנו, שלכל פעולה שלנו יש השפעה רבה. אם אנו מחליטים למרות זאת, שלא להשקיע את המאמץ הנדרש בכדי להגיע להחלטה הנכונה, זו בפירוש דבר שיש ליתן עליו את הדין
|