אהרן אברמסון
07/12/2014
|
שער היחוד והאמונה
קצת קשה בהתחלת פרק ראשון, השאלה של המחבר נראה מאוד גדולה ומעוררת פליאה, בפרט דנוקט לשון של הבחיי בדברים ד, לט, ’’מתחת’’ אלו מעמקי התהומות. בשביל לשאול וכי תעלה על דעתך שיש אלהים _לשון חול- נשרה במים מתחת לארץ וכו., היה אפשר גם להגיד ש’’מתחת’’ הוא קאי על הים, שהוא תחת לארץ, מפלס למטה ה מהיבשת> גם שם היה מספיק לשאול, למה מהפירוש של הבחיי דוקא?
אבל מה שמפריע לי, היא השאלה ראשונה, וצ’’ל וכי תעלה על דעתך וכו’. שהוא רוצה בקושיא להגיד שהתורה מדגישה שלא די בידיעה גרידא אלא גם מחוייבים ל’’השיב אל הלב’’ להתבונן בזה, לחיות את זה, למה? זה פשוט! וכי תעלה על דעתך כו’< מדוע צריך כ’’כ להזהיר על מחשבה כזו שיש אלוהים שורה במים מתחת לארץ? הפסוק באמת לא נוקט רק הלשון של ארץ ומתחת, במים מתחת תהאדמה, התהומות, וגם יכול לשאול על סוג של הו’’מ כזו על הרישא של הפסוק - בשמים ממעל, למה הוא משתמש בשאלה דוקא בסוף? כמו שיש הו’’מ שיש אלהים שורה במים מתחת לארץ כך יש הו’’מ שיש אלהים אחר השורה בשמים ממעל -לא ע’’ז ממש אלא בשיתוף? שעל טעויות כאלו לכאורה בא ההזרת התורה למנוע שיהיה במחשבות. מי אומר שהקושיא לא חל על השמים ממעל? גם על זה בני אדם טועים.
אני לא מצאתי תשובה על זה, למרות שהשאלה שלו היא גדולה ומשמעותית, למה לא שאל באופן כולל?
|
ש.ש.כ. מערכת האתר
11/12/2014
|
בשמים ממעל ועל הארץ מתחת
גוט יו"ט!
אנסה להשיב לפי קוצר דעתי:
ראשית אתה שואל, מדוע אדמו"ר הזקן מפרש את המילים ’ועל הארץ מתחת’ לפי פירוש ה’בחיי’, שהכוונה ל’מעמקי התהומות’, ולא מסביר שהכוונה למפלס הים, שהוא נמוך מהיבשה.
נראה לי, שבפסוק נאמר ’על הארץ מתחת’, ולכן הגיוני שהכוונה למים שנמצאים בארץ עצמה, ולא למפלס המים של הים, שאינו נמצא ב’ארץ’. ואכן נדמה לי, שאין מפרשים שמסבירים שהכוונה למי הים.
שנית אתה שואל, מדוע אדמו"ר הזקן שואל דווקא מ’על הארץ מתחת’, ולא מ’השמים ממעל’ וכדו’.
התשובה לזה לכאורה, שבפשטות בא הפסוק לשלול עבודת אלילים. ואכן לגויים הקדמונים היו אלילים רבים ומגוונים, שמש, ירח, בעלי חיים שונים, וכו’. אך סביר להניח שאף גוי לא יבחר כאליל איזה בעל חיים ששורץ במים מתחת לאדמה, ושאין איש שרואה אותו. זוהי ההוכחה להסברו של אדה"ז, שהכוונה לא רק לשלול עבודת אלילים, אלא גם (ובעיקר) לומר שכלל אין שום מציאות אחרת מלבד ה’.
נ.ב. אם לא ירדתי לעומק דעתך בשאלתך, אנא הבהר טוב יותר את כוונתך.
בברכת, לשנה טובה בלימוד החסידות ובדרכי החסידות תכתב ותחתם.
|