שלום
29/06/2014
|
נשיא הדור בגלוי של כל אנשי הדור
ב"ה
במאמר ואתה תצווה מביא הרבי שהרבי הרייצ פסק על עצמו שהוא נשיא הדור בגלוי של כל אנשי הדור.
והרי ישנם יהודים שונים במקומות שונים שלא שמעו אודות הרבי הרייצ? במה מתבטא נשיאותו בגלוי?
|
שי שמעון כהן
30/06/2014
|
נשיאות בגלוי
למיטב ידיעתי, מקור המושג ’נשיא דור’ הוא ממאמר הזהר (תקו"ז תס"ט) ’אתפשטותא דמשה בכל דרא ודרא’ ומדברי המדרש (ב"ר פנ"ו, ז’) ’אין דור שאין בו כמשה’.
מנהיגותו של משה לא הייתה מנהיגות גשמית גרידא. היא התבטאה בעיקר בדאגה לכל יהודי. (משה רבינו ויתר על עתיד מזהיר כנסיך במצרים, בכדי להציל יהודי נרדף). ושלטונו הגשמי על עם ישראל נבע מהיותו אחראי על רוחניות עם ישראל. משה רבינו היה רועה אלמוני במדין עד גיל 80.
לאמיתו של דבר אין צורך להרחיק לכת עד למשה רבינו. כבר בקטע המצוטט בשאלה הההוכחה שהרבי מביא להיות אדמו"ר הריי"ץ נשיא הדור היא מכך שהוא פסק על עצמו. מדוע אין מביאים הוכחה מהמציאות הגשמית? כי לא המציאות הגשמית היא האינדיקציה לכך.
יבוא השואל וישאל, אם כן במה מתבטא היות אדמו"ר הריי"ץ נשיא הדור בגלוי? התשובה כפי הנראה היא שכמובן הנשיאות מתבטאת באפיקים רבים. (חוסר אגואיזם אישי, התמסרות למען הכלל, דאגה לעם ישראל כולו ולא לסקטור מסוים בלבד, ועוד). אך לא בצורה כזו נוכל לקבוע בוודאות את היות אדם פלוני נשיא הדור. לאחר שנדע זאת בדרכים אחרות (ע"י עדות הרבי במאמר, למשל) נוכל להתבונן ולזהות שאכן נשיאותו של האדמו"ר הקודם הינה גלויה.
|
שמואל א.
30/06/2014
|
הסברת השאלה
שלום!
נראה לי שהשאלה כלל לא הובנה.
ואסביר יותר מה לכאורה היתה כוונת השואל:
במאמר המפורסם ד"ה "ואתה תצווה" אות ז’ שואל הרבי, מדוע חז"ל כותבים דווקא על מרדכי שהוא היה שקול כמשה, הרי היו עוד מנהיגי ורועי ישראל רבים בכל דור ודור, ומדוע חז"ל מדגישים דווקא את מרדכי?
ומבאר הרבי שבמשה ובמרדכי היתה מעלה ייחודית: שאצל שניהם היתה ניכרת בגלוי ממש השפעתם על כל הדור. אצל משה זה התבטא בכך שהשפיע דעת לכל אנשי דורו, ולכן - כל - אותו הדור היה נקרא ’דור דעה’, ומרדכי השפיע מסירות נפש על - כל - דורו, כמובא בתורה אור שלא עלתה מחשבת חוץ אפילו ליהודי אחד, ובשונה מחנוכה למשל שמתתיהו ובניו עוררו את המס"נ אך היו גם מתיוונים וכו’, ואדרבה הם היו ה"מעטים" נגד ה"רבים" כידוע.
ולפי זה יקשה מאוד איך הרבי אומר על כך שבזה פסק בעל המאמר על עצמו שהוא נשיא הדור -בגילוי- של -כל- דורו, הרי התעוררות המס"נ שהיתה באותו הזמן ברוסיה הסובייטית היתה בדיוק כמו בחנוכה רק בנוגע לחסידים ותמימים, והיו גם "מתיוונים" (והם היו חלק מהגורמים למאסר) וא"כ איך הרבי משווה את הרבי הקודם למעלה של מרדכי המבוארת במאמר?
ואם נאמר שהמציאות הגשמית היא לא האינדיקציה וכנ"ל בתשובה דלעיל, הרי חוזרת שאלת הרבי לדוכתא מדוע מדגישים דווקא את מרדכי (שעל זה מבאר שאצלו ניכר -בגילוי- השפעתו על -כל- העם). וצע"ג.
|