שמואל אלבום
24/02/2014
|
תיווך דברי הזוהר והש"ס
לשואל הנכבד הי"ו
לא משמע שדריווש נולד ממרדכי, אך קודם נראה את דעת הזוהר בזה, וכיצד זה מתאים למה שנאמר בש"ס ובמדרשים.
איתא בזוהר (חלק ג דף רעו, א - בתרגום ללשון הקודש): "ואם תאמר שהתייחד עמה, אף על גב שהיו בבית אחד, חס ושלום . . וכאן סוד גדול, ומשום זה אסתר לשון הסתרה "אתה סתר לי"(תהלים לב, ז), שהשכינה הסתירה אותה מאחשורוש, ונתנה לו שידה במקומה, והיא חזרה לזרועות מרדכי. ומרדכי שידע את שם המפורש ושבעים לשון, עשה כל זה בחכמה".
אך בגמרא שלנו (מגילה יג, ב) איתא: "כאשר היתה באמנה אתו" (אסתר ב, כ) - "אמר רבה בר לימא משמיה דרב שהיתה עומדת מחיקו של אחשורוש וטובלת ויושבת בחיקו של מרדכי", ובמדרש (ויקרא רבה יג, ה) "את השפן" (ויקרא יא, ה) - "זו מדי, רבנן ור’ יהודה ברבי סימון, רבנן אמרי מה השפן הזה יש בו סימני טומאה וסימני טהרה כך היתה מלכות מדי מעמדת צדיק ורשע אמר רבי יהודה ברבי סימון דריוש האחרון בנה של אסתר היה טהור מאמו וטמא מאביו" ומשמע לכאורה שאסתר נתייחדה עם אחשוורוש, ואף הולידה ממנו בן (דריווש).
ולכאורה מדרשים חלוקים הם, ומה שנאמר שדריווש הוא בנה של אסתר הוא רק לדעת הגמרא והמדרש, ולדעת הזוהר לכאורה הוא נולד מהשידה וכנ"ל.
אך מצאתי בספר ’מדרש תלפיות’ (אות א ענף אחשוורוש) שכתב שקושיה זו (איך נולד דריווש מאסתר לדעת הזוהר) הקשה האריז"ל עצמו (!) ועל זה כתב ליישב בארוכה, שכל איש ישראל יש לו חלק טוב וחלק רע, והם שני צורות הנראים אותו הדבר ממש, והחלק הרע נקרא ’שד’, ונקרא ג"כ ’בגד’ והוא היצר הרע המסית את האדם לבגוד (מלשון בגד) והחלק הטוב נקרא לבוש.
והצדיקים יכולים להפריד חלק הרע מהטוב, ולשים כל חלק במקום אחר, וזה מה שעשו מרדכי ואסתר שהיו יודעים השם המפורש, ובזה הפרידו בין הדבקים, והחלק הרע (השידה) נשלח לאחשוורוש, ועמה נתייחד כו’ והחלק הטוב נשאר בזרועות מרדכי, וזה הפירוש בזוהר.
ולפ"ז אתיא שפיר הזוהר וש"ס דילן הכל על נכון, שמצד אחד אחשוורוש לא נתייחד עם החלק הטוב (שהוא העיקר) שבאסתר, ומ"מ מה שדריווש נתייחס אחר אסתר הוא שנולד מהשידה הנ"ל שהיא החלק שהפרידה אסתר מעליה.
ומוסיף שם שזה מה שעשה יוסף הצדיק במעשה דאשת פוטיפר שראה שתפשה בו, ואז הניח"בגדו" אצלה היינו החלק הרע הנ"ל, והוא עצמו נס ויצא החוצה, ע"כ תוכן דבריו.
ולכאורה אכתי צ"ע ממאי דאמרינן בגמרא (מגילה טו, א) "שלא כדת" (אסתר ד, טז) - "שבכל יום ויום עד עכשיו באונס, ועכשיו ברצון", "וכאשר אבדתי אבדתי" (שם) - "כשם שאבדתי מבית אבא כך אובד ממך" שמשמע שנתייחד עמה עכ"פ באונס, וצ"ע.
תודה ויישר כוח מיוחד לידידי ר’ מתתיהו דייטש שליט"א שעזרני במציאת המקורות.
|