שרון מזרחי
14/02/2014
|
מיהו האדם - הנפש הבהמית או הנפש הא-להית?
הבנתי שיש בי 2 נפשות אלוקית ובהמית. השאלה מי הוא עצם האני? הנפש האלוקית? מיהו אותו העצם הבוחר בינהם?
|
שמואל אלבום
16/02/2014
|
יבוא הכתוב השלישי ויכריע ביניהם
בתניא פרק יו"ד (בתחילתו):
"והנה כשהאדם מגביר נפשו הא-להית, ונלחם כל כך עם הבהמית עד שמגרש ומבער הרע שבה מחלל השמאלי" וכו’.
כאן רואים, שהאדם אינו הנפש הא-להית, שהרי רבינו הזקן כותב ש"האדם" הוא "מגביר נפשו הא-להית", ז"א שישנו "אדם" ולו יש "נפש א-להית", והוא יכול להגביר אותה; מצד שני, האדם הוא גם לא הנפש הבהמית, שהרי אדה"ז ממשיך "ונלחם . . עם הבהמית".
והביאור הוא, שישנה נפש נוספת, נפש שלישית, שנרמזה כאן בתניא, והיא היא האדם, והיא "הנפש השכלית" (וראה בזה בארוכה בריבוי מקומות בדא"ח, ובתורת רבינו - ד"ה בשעה שעלה משה למרום התשכ"ח ס"ב ואילך - ובהנסמן שם) והיא הבוחרת בין הנפש הא-להית לנפש הבהמית.
ככלל, בחירה שייכת לשכל דווקא (והגם ששורש הבחירה הוא מעצמות הבורא, ועל זה נאמר (בראשית ג, כב) "הן האדם היה כאחד ממנו לדעת טוב ורע" - שהקב"ה נתן באדם מכוחו לבחור בין טוב ורע).
אך ראה בתניא פרק כט וזה לשונו:
"רוח נשברה - היא הס"א, שהיא היא האדם עצמו בבינונים, שנפש החיונית המחיה הגוף היא בתקפה כתולדתה בלבו נמצא היא היא האדם עצמו. ועל נפש הא-להית שבו נאמר "נשמה שנתת בי טהורה היא", "שנתת בי" דייקא, מכלל שהאדם עצמו איננו הנשמה הטהורה כי אם בצדיקים שבהם הוא להפך שנשמה הטהורה שהיא נפש האלהית הוא האדם וגופם נקרא בשר אדם . . אבל בבינוני מאחר שמהותה ועצמותה של נפש החיונית הבהמית שמס"א המלובשת בדמו ובשרו לא נהפך לטוב, הרי היא היא האדם עצמו".
כאן לכאורה רואים שרבינו הזקן מחלק בין ה"בינוני" ל"צדיק", שהבינוני מצד עצמו הוא הנפש הבהמית, והקב"ה נותן בו את הנפש הא-להית, ובצדיק הנפש הבהמית לא קיימת, שכן היא עצמה נתהפכה לקדושת נפש הא-להית.
והביאור לכאורה הוא, שכשמדברים מה מחיה את האדם - על זה אומר רבינו הזקן שאצל הבינוני החיות מגיעה מהנפש הבהמית, ואצל הצדיק החיות מגיעה מהנפש הא-להית, אך כוח הבחירה (שהוא מעלת האדם - "הן האדם היה כאחד ממנו לדעת טוב ורע") - זה שייך (בבינוני) לנפש השכלית (שאגב, גם היא שייכת לקליפת נוגה כמו הנפש הבהמית).
כך נראה לעניות דעתי, ואשמח לשמוע דעות נוספות (אם יש) בעניין זה.
|
חיים
19/02/2014
|
אודות נפש השכלית
בתגובה הקודמת נתבאר בקשר ל"נפש השכלית", אך חסר קצת ביאור אודות נפש זו, מה דרגתה ומה עניינה, ומה החילוק בינה לשתי הנפשות - הבהמית והא-להית.
אשמח אם תרחיבו יותר בעניין נפש זו.
תודה
|
שי שמעון כהן
19/02/2014
|
הנפש השכלית, בהרחבה
כבקשתך, ארחיב קמעא בעניין נפש זו המכונה "נפש השכלית".
ובכן, בנוגע לנפש זו ישנה אריכות בריבוי מקומות, הגם שבספר התניא היא לא נזכרה בפירוש, ורק ברמז כפי שכבר נכתב בתגובתו של ש. אלבום.
עניינה של נפש זו היא "שכל נטו" כלומר: אמנם גם לנפש הבהמית יש שכל ומידות, אך השכל של הנפש הבהמית אינו "שכל בעצם" אלא שכל שכל כולו נועד להשגת התאוות הבאות ממנה. ניתן להביא על כך משל מהשועל, שעליו נאמר שהוא "פיקח שבחיות" שזה לכאורה עניין של שכל, אך ברור שא"א להסביר לשועל תרגיל פשוט כמו 5 כפול 5... והיינו, שה"שכל" שלו הוא שיש לו פקחות וערמה כיצד להשיג מזון, וכיצד להימלט מאויביו, ועל דרך זה גם בנפש הבהמית שיש לה פקחות גדולה כיצד להשיג את תאוותיה.
הנפש השכלית היא "שכל בעצם" כלומר: הגם שגם היא שייכת בכללות לקליפת נוגה (כמו הנפש הבהמית) ואינה קדושה, אך עניינה הוא השכל שבכל דבר, ולמשל: כשהנפש הבהמית רואה מכשיר אלקטרוני חכם כל שהוא, היא מייד חושבת כיצד זה יכול לשרת את התאוות שלה, אך הנפש השכלית מעניין אותה ה"שכל" שבזה, כיצד זה פועל וכו’.
הנפש האלוקית הינה שונה לחלוטין, כל כולה קדושה, וכשהיא רואה מכשיר כנ"ל היא ישר מתחילה לחשוב כיצד ניתן להפיץ דרכו אלוקות...
ובכל אופן הבחירה היא עניין שכלי, למרות שכפי שנכתב בתגובה הנ"ל שורש הבחירה הוא מעצמות הבורא, ועל כן עניין הבחירה הוא מצד הקדושה דווקא, ולא מצד הקליפה (ואפילו לא מצד נפש השכלית, שגם היא קליפה, שהרי אותה לא מעניין האלוקות שבדבר, אלא אדרבה היישות שבדבר) אך זהו שורש עניין הבחירה, והבחירה בפועל באה על ידי הנפש השכלית, שהאדם בוחר בשכלו בחיים ובטוב ולא להפך ח"ו.
|
מערכת האתר
26/02/2014
|
האדם הוא הכל
בנוגע לעיקר השאלה - מיהו האדם הנפש האלוקית או הנפש הבהמית (או השכלית) - כתב לנו המשפיע ר’ מיכאל גאלאמב משפיע בישיבת תומכי תמימים המרכזית שבבית חיינו - 770, שמלשונות רבינו הזקן שהוזכרו לעיל, וכן מדברי רבינו הצמח צדק בקיצורים לתניא, נראה דלא כפי שנכתב בתגובות הקודמות, אלא שהאדם מורכב מכל נפשות אלו יחדיו אלא שהחילוק בין בינוני לצדיק הוא מיהו השולט, ומי נרגש יותר.
ויעוין ג"כ בשיחת וישלח תש"א, ובהערות הרבי שם.
|
שרון מזרחי
26/02/2014
|
עצם האדם
לפי מה שהבנתי עצם האדם לא יכול להיות יותר מדבר אחד כי אז הוא מורכב ודבר מורכב לא יכול להיות "עצם". אם כן השאלה נשארה בעינה- מיהו "עצם" האדם?
|
אורח
02/03/2014
|
סדר הנפשות
אז ככה:
נראה שחל כאן ’בלבול’ מסויים בין כמה מושגים, ומוכרחים לעשות סדר.
ישנו "עצם", יש את "מי שבוחר" ויש את מה שאנו מרגישים. וכל אחד הוא תחום בפני עצמו. "עצם" האדם זה הנשמה האלוקית. זהו הדבר הפנימי ביותר, והנפש הבהמית (וגם הנפש השכלית) הם ’שכבות’ אבל העצם זה אותו חלק א-לוה ממעל, וכפי שהרבי חוזר על כך אין ספור פעמים בשיחותיו, והדברים ידועים לכל (אגב, זה גם מובן מהעניין של אהבת ישראל שלמדנו זה עתה בתניא פרק לב, שמצד זה שהנשמה האלוקית היא העיקר אזי מצד זה תיתכן אהבת ישראל אמיתית).
הכח הבוחר זהו הנפש השכלית, וכפי שנתבאר בתגובות הקודמות.
וההרגש, זה תלוי, שבבינוני (ולמטה ממנו) אזי האדם מרגיש את תאוותיו ואת נפשו הבהמית, והצדיק חש את נפשו האלוקית.
ובזה כל התגובות דלעיל באו על נכון, שמצד אחד כפי שכתב הרב גאלאמב אזי האדם כלול מכל ג’ הנפשות, מצד שני צדקו גם הכותבים שהבחירה היא מצד הנפש השכלית, שמדובר כאן על שלושה עניינים, וכל דבר נכון בעניינו.
ולסיכום: ה"עצם" היא הנפש האלוקית; הבחירה באה מצד הנפש השכלית, וההרגשות (בבינוני) הם של הנפש הבהמית.
בברכה שנזכה להגביר צורה על החומר, ועד שטבע הגוף הגשמי עצמו יהיה ראיית אלוקות, וכדכתיב (ישעיה מ, ה) "וראו כל בשר יחדיו כי פי הוי’ דבר" - שבאופן מושלם יהיה זה בגאולת עולמים.
שמואל אלבום בשם הרב י. קאופמן
|
בועז
09/06/2015
|
אלוקית ושכלית
עדיין אינו ברור לי שאם כח הבחירה הוא באלוקית שהרי היא חלק אלוק ממעל איך נעשה הקשר והאופן בו השכלית היא זו שמבצעת בפועל את הבחירה?
|
ש.ש.כ הנהלת האתר
22/06/2015
|
עניין של תיווך
מבואר בתניא, שכל פעילות הנפש האלוקית בגוף, נעשית דרך הנפש הבהמית, שהיא זו ש’עומדת בקשר’ עם הגוף. הנפש האלוקית היא רוחנית מדאי, ולכן היא מתלבשת בנפש הבהמית, וכך היא מבצעת את כל רצונותיה (כמובן, אם היא מצליחה להתמודד ולהכניע את רצונות הנפש הבהמית).ובלשון אדמו"ר הזקן בתניא (פרק ל"ז): " אי אפשר לנפש האלהית לבטא בשפתיים ופה ולשון ושיניים הגשמיים כי אם ע"י נפש החיונית הבהמית המלובשת באברי הגוף ממש".
לפי זה, טבעי לגמרי שכח הבחירה שיש בנפש האלוקית, תתגלה בגוף, רק לאחר התלבשותו ואחדותו עם הנפש הבהמית. מי ינצח בהתאחדות זו, ויד איזו נפש תגבר? זה תלוי בנפש השכלית. האדם בהבנתו והשקפתו, יחליט האם ללכת אחר שרירות ליבו, או אחר נפשו האלוקית.
|
בועז
22/06/2015
|
עדיין לא ברור לי
אם כח הבחירה הוא בעצם נפש האלוקית והיא הרי לא נפש השכלית אז איך נאמר שהשכלית היא שמחליטה ?הרי לה אין את כח הבחירה
|
המערכת
24/06/2015
|
בחירת הנפשות
ראשית, אצטט כאן את דברי אדמו"ר הזקן בלקוטי תורה (אמור לח, ע"ב): "והנה לכן יש ג"כ באדם הבחירה . . שבחירה זו נלקחה מבחי’ גבוה מאד שהוא בחי’ הממשלה שהמלוכה והממשלה לחי עולמים ע"ד כשעלה ברצונו הפשוט כו’ ואין מעכב על ידו ועד"ז הוא בחי’ הבחירה שניתן לאדם עד שאין מי שמעכב על ידו אך לפי שבחינה ומעלה הרמה זו ירדה ונתלבשה למטה בגוף הגשמי ובנה"ב שכלולים מטוב ורע ע"כ יכולה להיות ממשלה זו גם לבחור הרע ח"ו ה’ ישמרנו. . . אבל שרש בחינה זו נלקחה ממקום גבוה מאד. . . ומה שניתן בחירה וממשלה זו לאדם היינו לפי ששרש בחי’ אדם הוא נעלה מאד כנ"ל".
שנית, למיטב הבנתי, המשמעות היא ששורש כח הבחירה, נעלה מאוד (וזו כנראה הסיבה, שעיקרו בנפש האלוקית, כפי שהוסבר לעיל). אך כיון שנפשות האדם מאוחדות ומלובשות זו בזו, ביכולת הנפש הבהמית, לנצל את כח הבחירה של הנפש האלוקית (!) כדי לבחור ברע. אמנם מצד עצמה היא שואפת למלא את תאוותיה, אך אינה יכולה לעשות היפך רצון ה’. רק באמצעות כח הבחירה של הנפש האלוקית, ביכולתה לבחור ממש ברע (בדומה למה שהוזכר לעיל בתגובתי הקודמת, שהנפש האלוקית מנצלת את הנפש הבהמית כדי לקיים מצוות).
|
|