אתי
10/09/2016
|
צדיק וטוב לו
שלום, רציתי לדעת מה ההבדל בין אהבה בתענוגים הקיימת אצל הצדיק, לבין אהבה רבה בתענוגים.
תודה
|
מנחם
12/09/2016
|
כמה מדרגות באהבה בתענוגים
אהבה בתענוגים פירושה, שכאשר האדם משיג אלוקות באופן של ראיה, והוא מצליח להתאחד עם מה שהוא לומד, עד שהוא כאילו ’רואה’ את העניינים האלוקיים בעיני השכל, האהבה המתעוררת מכך היא אהבה באופן של תענוג נפלא ועצום מעצם הדביקות באלוקות, וכאדם המתענג על ציור נאה שמחמת תענוגו נדבק בו מבלתי יכולת לינתק.
אבל זו אהבה בתענוגים שאליה יכול הצדיק להגיע בכוחות עצמו, למעלה מזה, ישנה אהבה רבה בתענוגים הבאה בבחינת מתנה מלמעלה, ואינה שייכת שתבוא על ידי עבודת האדם כמבואר בתניא (פרק מג).
ההבדל בין שני סוגי אהבות אלו הוא, שכאשר הצדיק מגיע לאהבה בתענוגים על ידי עבודתו, הוא עדיין אינו בביטול גמור אל הבורא, וכמבואר בתניא (פרק לה עמוד מד), ש"אפילו הוא צדיק גמור אוהב ה’ ביראה ואהבה בתענוגים. . הוא דבר בפני עצמו ירא ה’ ואהבו" - שמכיוון שהוא אינו קרוב לאלקות הרי ’הוא’ רוצה ומשתוקק אליו יתברך.
לעומת זאת, האהבה רבה בתענוגים הבאה מלמעלה, באה רק מתוך ביטול מוחלט לאלוקות. מכיוון שבשונה מתענוג גשמי הנובע מהתפשטות מציאות הישות, תענוג אלוקי נובע מגילוי אלוקות המתגלה רק בדבר שבטל, ועל כן ללא ביטול אי אפשר להתענג על ה’, ולכן גם ה’אהבה בתענוגים’ של הצדיק, אינה שלימות האהבה בתענוגים (ראה תניא פרק לה וד"ה זה היום תש"ה פרק ו’).
ומכיוון שאין זה בכח הנבראים לבוא מצד עצמם לאמיתות אהבה בתענוגים, לכן אהבה זו באה בדרך מתנה מלמעלה, וכנ"ל.
|